Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: integralpsy
Категория: Технологии
Прочетен: 41212
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 97
Постинг
04.04.2009 18:59 - Енергийна Психология
Автор: integralpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 3650 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06.2009 20:25


"Клетката е машина, задвижвана от енергия. Следователно към нея може да се подходи като се изучава или материята, или енергията. Във всяка култура и във всяка медицинска традиция преди нашата изцеляването се е постигало чрез движение на енергия."  - Албърт Шент - Гьорги Нобелов лауреат по медицина

Направлението „Енергийна психология” включва няколко сродни системи, като EFT, TAT, BSFF и др., които комбинират съвременната западна психология и психотерапия с традиционната китайска медицина и по–точно тази част от нея касаеща меридианната система. Методите на Eнергийната психология и психотерапия успяват бързо и радикално да се справят с психологическите проблеми и да елеминират емоционални травми и блокажи от системата психика–тяло, чрез третиране на определени биологично активни (акупунктурни) точки, разположени по човешкото тяло в комбинация с техники, използвани в някои западни психотерапевтични школи. Всички тези техники на енергийната психотерапия са разработени в периода от средата на 80 – те до средата на 90 – те години на двадесети век. Като общо название, тези направления в енергийната психотерапия са наречени „мощно действащи терапии”, защото опитът е доказал, че те работят в пъти по–бързо и ефективно от традиционата вербална терапия.

Всички тези практики са насочени към балансиране на енергията в меридианната система, като изхождат от постулата на традиционната китайска медицина, който гласи, че ако телесната енергия (или на китайски „ЧИ”) е в баланс, това води  до балансирани психични и физиологични параметри. И обратното – ако човек има енергиен дисбаланс, то това води до психологически и физиологичен такъв. Въобще, всеки компонент от тази тройна система – психика – тяло – енергия, въздейства на останалите два или в положителна или в отрицателна посока. Емоционалният дисбаланс води до дисбаланс и на физиологично и на енергийно ниво, а физиологиния дисбаланс, бил той функционален или органичен, води до енергиен и емоционален дисбаланс.

Също като компакт диск или компютърен хард диск, енергийната ни система съхранява информация под формата на електромагнитна конфигурация и това е разбираемо, тъй като и нашият мозък и тялото ни функционират освен биохимично, така също и посредством електромагнитна обмяна на информация.  Използвайки техниките на Енергийната психотерапия ние балансираме тази енергийно-информационна конфигурация, буквално изчиствайки я от „вируси”, който разстройват работата и, така както компютърните вируси разстройват софтуера и съответно работата на компютрите.

С динамичното си развитие и с напредването на новите технологии светът продължава да става все по–малък, комуникацията по – лесна и информацията все по-достъпна. В миналото познанието обикновено е било капсулирано в рамките на създалата го култура. В наши дни, гениалните постижения на източната и западната мисъл започват все по-успешно да се смесват. Съвременната западна наука започва със все по-бързи темпове да преоткрива, изучава и прилага някои от древните източни терапевтични техники. Съществува вече не малък брой изследвания, провеждани в западни университети, които потвърждават ефективността на тези методи. 

Предстоящо обучение през месец Юли в три от техниките на Енергийната Психология - ТУК



Тагове:   обучение,   семинар,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930