Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: integralpsy
Категория: Технологии
Прочетен: 41214
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 97
Постинг
04.04.2009 14:12 - Интегрален подход
Автор: integralpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 3591 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2009 15:46


"През следващите столетия историците с основание могат да разглеждат работата на Уилбър като повратната точка, която прави възможно завръщането на идеите за съзнанието и духовността в нашата епоха."

- Т. Джордж Харис, основател и редактор на списанията "Psychology Today" и "American Health"

"Кен Уилбър е национално богатство. Няма друг като него, който с повече задълбоченост, широта на ума и сърце да работи за интегрирането на мъдростта на Изтока и Запада."

- Професор Робърт Киган, Харвардски университет

Със своите 16 книги за духовността и науката, преведени на няколко езика и публикувани в 20 страни, Кен Уилбър е най-превеждания американски академичен автор. С успехът още на първата си книга “Спектър на съзнанието”, която пише само на 21 години, той отбелязва значимото си присъствие в сферата на трансперсоналната психология, към която се причислява в миналото, преди да разработи интегралният подход. В онези дни е признат като един от най-важните представители на трансперсоналната психология, школа която надгражда хуманистичната психология в края на 60-те години, включвайки духовното измерение на човешкия индивид в цялостният модел на човешкото съзнание. Заради задълбочеността и оригиналността на своята мисъл Кен Уилбър е наречен Айнщайн на съзнанието.

Интегралния подход не е единствено „теория на всичко”, а включва в себе си нови подходи към работата, творчеството, живота, любовта, изкуството в този сложен и развиващ се свят – това е новата философия на 21 век. Тази нова парадигма не е случайно селектирана еклектична система. Това е философски обоснована,  теоритично структурирана и емпирично проверима система от нов тип.

  Уникалните методи за интегрално развитие на човека са насочени към възстановяване на цялостността на съзнанието и възприемането на света. Те позволяват на всеки да се научи бързо и ефективно да решава своите актуални жизнени задачи, разкривайки нови възможности в себе си.

Интегралният подход не си служи с една единствена теория или модалност. Този подход интегрира многообразието от перспективи, практики и методи за да благоприятства вътрешното и външното изцеление, личностния растеж и трансформацията. 

Интегралните трансформативни методи обръщат внимание на всеки аспект от човешкото битие – тяло, ум, емоции, душа, дух, социум и културална матрица.

 С използването на интегралния подход независимо дали става въпрос за професионално развитие, бизнес, личностно развитие, изкуство, образование, духовност (или което и да е от многото други направления) – ние можем да включим повече аспекти от реалността и повече от нашата човешка природа, за да се превърнем в по–цялостни и осъзнати същности и да бъдем по - ефективни във всичко, което правим. 

Интегралните трансформативни системи са кондензирани и пречистени знания и опитности, черпили от стотици теории и практики от цял свят и от всички епохи (хиндуизъм, даоизъм, будизъм, суфи, шаманизъм, йога, когнитивна психология, екзистенциално-хуманистична психология и психотерапия, телесно - ориентирана психология и психотерапия, трансперсонална психология и много др.).  Те подобряват нашето физическо здраве и жизнената ни енергия. Възстановяват емоционалния баланс, обезпечават умствената яснота и катализират нашият духовен напредък. ILP са предназначени да помагат на хората да достигнат и да изживяват техния пълен потенциал в личния и професионален живот.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930